Małopolski Festiwal Smaku
Treść
Nie ma wątpliwości, że sporo prawdy kryje się w powiedzeniu „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Tym bardziej więc interesująco zapowiada się kolejna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku, z którym udajemy się wprost do jednego z najbardziej znanych uzdrowisk w Polsce – Krynicy-Zdroju. Aby zadbać o swoje samopoczucie i nastrój, najlepiej połączyć lecznicze kąpiele ze zdrowymi i naturalnymi produktami prosto z Małopolski!
Krynica już od ponad 200 lat nosi zaszczytne miano kąpielowego zdroju - przede wszystkim z powodu występowania w tym regionie wód podziemnych o specyficznym składzie i borowin, których to lecznicze właściwości bada nauka pod nazwą balneologii. To miejsce odwiedzali najsłynniejsi Polacy przełomu XIX i XX wieku, w tym Jan Matejko, Artur Grottger, Henryk Sienkiewicz, Julian Tuwim czy Helena Modrzejewska.
Dziś równie chętnie tysiące turystów przyjeżdżają każdego roku, aby chłonąć czyste, górskie powietrze, przejść się jednym z najpopularniejszych polskich deptaków, czy zażyć kąpieli w jednym z domów zdrojowych. W najbliższą niedzielę, 21 sierpnia, dojdzie jeszcze jeden powód, aby odwiedzić to urokliwe miasto: Małopolski Festiwal Smaku.
Już od niedzielnego przedpołudnia na krynickim deptaku obok Pijalni Głównej zarówno mieszkańcy, jak i turyści będą mogli sprawdzić, co zaoferują im producenci najlepszych małopolskich wyrobów. Jak zwykle swoje stanowisko będzie miał słynny szef kuchni Andrzej Polan, który będzie częstował chętnych wyjątkowymi daniami przygotowanymi z najlepszych regionalnych składników.
Coś dla siebie znajdą z pewnością wszyscy miłośnicy naturalnych miodów, ciast, serów i wędlin. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w grach i zabawach, a nieco starsi – w konkursie wiedzy o Małopolsce z nagrodami. Jako muzyczny deser na scenie zagra zespół Lachersi.
Krynicka edycja festiwalu będzie połączona z 70. rocznicą powstania GOPR-u i z tej okazji będzie można poznać sprzęt i pojazdy górskiej służby, odwiedzić stanowisko psów ratowniczych, czy spróbować swoich sił na dmuchanej ściance wspinaczkowej.
W Krynicy będą również obecni goście z Juromanii – cyklicznej imprezy promocyjnej, prezentującej region Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Szlak Orlich Gniazd. Na ich stanowiskach będzie można upiec podpłomyk albo samodzielnie wymłócić zboże.
Na Małopolski Festiwal Smaku w Krynicy-Zdroju zaprasza Witold Kozłowski - Marszałek Województwa Małopolskiego.
Plan wydarzenia:
10.00 Rozpoczęcie Małopolskiego Festiwalu Smaku
11:00 – 11:30 Oficjalne otwarcie Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz Dnia Ratownika Górskiego i obchodów 70-lecia Grupy Krynickiej GOPR
11.30 - 12.00 Pokaz GOPR I
12.00 - 13.00 Pokaz gotowania Andrzeja Polana (I)
13.00 – 15.00 Konkurs dla Wystawców na najsmaczniejszy produkt
13.10 - 13.30 Quiz wiedzy o Małopolsce
13.30 - 13.50 Występ zespołu Pogranicze
13.50 - 14.20 Pokaz GOPR II (ok. 30 min.)
14.20 - 14.35 Występ zespołu Pogranicze
14:35 - 15:35 Pokaz gotowania Andrzeja Polana (II)
15.30 – 16.00 Pokaz GOPR III (ok. 30 min)
16:00 - 16:30 Wręczenie nagród w konkursie na najsmaczniejszy produkt
16.30 – 17.30 Pokaz gotowania Andrzeja Polana (III)
17.30 – 18.00 Pokaz GOPR
18.00 - 19.00 Pokaz gotowania Andrzeja Polana (IV)
19.00 - 20.00 Występ zespołu Lachersi
10.00-19.00 atrakcje dla dzieci (gifbudka, animacje, gry, konkursy)