Przejdź do stopki

Szkolenia dla rolników w ramach operacji pod nazwą: ,,Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów w Małopolsce”

Szkolenia dla rolników w ramach operacji pod nazwą:  ,,Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów  w Małopolsce”

Treść

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Nazwa operacji: Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów w Małopolsce.

Celem operacji jest promocja dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie ekologicznym.

 

Operacja realizowana jest przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z/s  w Karniowicach.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej  

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.

Ramowy program szkoleń dla rolników

w ramach operacji pod nazwą:

 ,,Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów
w Małopolsce”

 

Lp.

Zakres tematyczny

Liczba godzin

Metoda

1.

Produkcja ekologiczna alternatywą dla rozwoju gospodarstw rolnych.

- Czym jest rolnictwo ekologiczne

- Stan rolnictwa ekologicznego w Małopolsce

- Obowiązujące przepisy prawne oraz

   propozycje legislacyjne na lata 2021-2027

- Kontrola i certyfikacja

- konwersja

- odstępstwa od warunków produkcji

  ekologicznej

- System nadzoru

 

1 godzina

 

wykład
z prezentacją

2

Innowacyjne metody produkcji roślinnej (uprawy rolnicze i ogrodnicze)
 z uwzględnianiem najnowszych wyników badań naukowych w tym zakresie.

- Zarządzanie żyznością gleby

- Uprawa roli

- Płodozmian

- Materiał siewny i rozmnożeniowy

- Metody uprawy

- Uprawa współrzędna

- Dobór gatunków i odmian

- Nawożenie (nawozy naturalne i mineralne)

- Ograniczanie patogenów – strategie ochrony

- Zbiór

 

 

1,5 godziny

 

wykład
z prezentacją

3.

Ekologiczna produkcja zwierzęca w warunkach Małopolski.

- Polecane rasy zwierząt

- Pochodzenie zwierząt i okresy konwersji

- Warunki utrzymania zwierząt-metody

- Zapobieganie chorobom i leczenie zwierząt

  z uwzględnieniem najnowszych wyników

  badań

- Pasze w chowie ekologicznym

- Stosowanie odstępstw od warunków

  produkcji ekologicznej

 

 

1 godzina

 

wykład
 z prezentacją

4.

Rynek żywności ekologicznej.

- Tendencje rozwoju

- Bariery rozwoju

- Marketing produktów ekologicznych

- Oznakowanie produktów ekologicznych

- Sprzedaż i przetwórstwo na poziomie

  gospodarstwa

 

1 godzina

wykład
z prezentacją

5.

Uwarunkowania ekonomiczne, społeczne
 i instytucjonalne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Małopolsce.

- Rozwój świadomości ekologicznej

- Edukacja ekologiczna

- Trendy żywieniowe i zdrowotne, w tym

  prosumpcja

- Rola instytucji państwowych,

  samorządowych, organizacje NGO,

  media, targi, kooperatywy

- Współpraca rolników i samorządu

 

0,5 godziny

wykład
z prezentacją

6.

Wsparcie rolnictwa ekologicznego w ramach Działania objętego PROW 2014-2020.

- Zobowiązania ekologiczne, w tym wybór

  pakietów

- Płatności ekologiczne i warunki ich

  przyznania, w tym zwrot kosztów  kontroli

- Dokumentacja obowiązująca

  w gospodarstwie ekologicznym:

         - plan działalności ekologicznej

         - rejestr działań agrotechnicznych

         - rejestry zakupów/sprzedaży

         - bilans zbiorów i rozchodów

 

1 godzina

 

wykład
 z prezentacją

 

Obrazek przedstawia plakat informujący o realizacji operacji pn. Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów w Małopolsce wraz z prezentacją logotypów realizatorów i instytucji finansujących operację