Szkolenia dla rolników w ramach operacji pod nazwą: ,,Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów w Małopolsce”
Treść
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Nazwa operacji: Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów w Małopolsce.
Celem operacji jest promocja dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie ekologicznym.
Operacja realizowana jest przez Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z/s w Karniowicach.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Schemat II.
Ramowy program szkoleń dla rolników
w ramach operacji pod nazwą:
,,Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów
w Małopolsce”
Lp. |
Zakres tematyczny |
Liczba godzin |
Metoda |
1. |
Produkcja ekologiczna alternatywą dla rozwoju gospodarstw rolnych. - Czym jest rolnictwo ekologiczne - Stan rolnictwa ekologicznego w Małopolsce - Obowiązujące przepisy prawne oraz propozycje legislacyjne na lata 2021-2027 - Kontrola i certyfikacja - konwersja - odstępstwa od warunków produkcji ekologicznej - System nadzoru |
1 godzina |
wykład |
2 |
Innowacyjne metody produkcji roślinnej (uprawy rolnicze i ogrodnicze) - Zarządzanie żyznością gleby - Uprawa roli - Płodozmian - Materiał siewny i rozmnożeniowy - Metody uprawy - Uprawa współrzędna - Dobór gatunków i odmian - Nawożenie (nawozy naturalne i mineralne) - Ograniczanie patogenów – strategie ochrony - Zbiór
|
1,5 godziny |
wykład |
3. |
Ekologiczna produkcja zwierzęca w warunkach Małopolski. - Polecane rasy zwierząt - Pochodzenie zwierząt i okresy konwersji - Warunki utrzymania zwierząt-metody - Zapobieganie chorobom i leczenie zwierząt z uwzględnieniem najnowszych wyników badań - Pasze w chowie ekologicznym - Stosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej
|
1 godzina |
wykład |
4. |
Rynek żywności ekologicznej. - Tendencje rozwoju - Bariery rozwoju - Marketing produktów ekologicznych - Oznakowanie produktów ekologicznych - Sprzedaż i przetwórstwo na poziomie gospodarstwa |
1 godzina |
wykład |
5. |
Uwarunkowania ekonomiczne, społeczne - Rozwój świadomości ekologicznej - Edukacja ekologiczna - Trendy żywieniowe i zdrowotne, w tym prosumpcja - Rola instytucji państwowych, samorządowych, organizacje NGO, media, targi, kooperatywy - Współpraca rolników i samorządu |
0,5 godziny |
wykład |
6. |
Wsparcie rolnictwa ekologicznego w ramach Działania objętego PROW 2014-2020. - Zobowiązania ekologiczne, w tym wybór pakietów - Płatności ekologiczne i warunki ich przyznania, w tym zwrot kosztów kontroli - Dokumentacja obowiązująca w gospodarstwie ekologicznym: - plan działalności ekologicznej - rejestr działań agrotechnicznych - rejestry zakupów/sprzedaży - bilans zbiorów i rozchodów |
1 godzina |
wykład |